Skip links

Bibliotheek

Sjoerd en de Stapelstad is binnenkort ook te leen in de Nederlandse Bibliotheken.

Na een hele mooie recensie van Mart Seerden voor NBD Biblion kregen we vandaag het verzoek om een grote hoeveelheid exemplaren van Sjoerd en de Stapelstad te leveren. En dat betekent dat het misschien wel leukste prentenboek van de Zaanstreek straks ook te leen is in de Nederlandse bibliotheken. Voor het zover is worden de boeken flink onder handen genomen. Kleine spoiler: het begint met het eraf scheuren van de kaft… Check dit interessante filmpje.

 

Volledige recensietekst:

Opvallend prentenboek waarin Sjoerd, die graag architect wil worden, alles op alles zet om zijn idee te realiseren: huizen zó bouwen dat er meer speelruimte ontstaat voor kinderen en dieren. Sjoerd denkt na, maakt schetsen, roept zijn team met bouwers bijeen en samen gaan ze aan het werk om van de bestaande huizen een nieuw, beter huis te maken. Maar, zoals bij alle grote wijzigingen in de infrastructuur: de eerste poging mislukt jammerlijk; de tweede poging heeft een stevig, maar onbewoonbaar resultaat; pas bij de derde poging lukt het Sjoerd en zijn vrienden om bewondering te oogsten.

Sjoerd is een doorzetter. Hij geeft niet snel op. Oudere kleuters zullen veel plezier beleven aan het verhaal over ’trial and error’ dat succesvol eindigt. De groene Zaanse huisjes en vooral het gestapelde gebouw verwijzen duidelijk naar het bekende hotel en stationsgebied van Zaandam en Sjoerd lijkt sterk op architect Sjoerd Soeters, die het plan ontwierp (maar niet het hotel, waarover een plagiaatdiscussie is gevoerd). Het boek is opvallend vormgegeven; de prenten in matte, donkere kleuren zijn gemaakt in een collageachtige stijl. De figuren hebben grote ogen en de activiteiten stralen wilskracht uit. De tekst laat zich goed voorlezen; aan het eind volgt een zoekopdracht.

Deze website gebruikt cookies om de website ervaring te verbeteren!