Skip links

Lesmateriaal voor basisscholen

Rondom Sjoerd en de Stapelstad zijn diverse lesprogramma’s ontwikkeld speciaal voor scholen. Zo vind je van de Kleuteruniversiteit een themalespakket, van Toonzetters een muziekles, van Juf Joyce Kuenen allerlei losse lesjes en van Juf Janneke lesmateriaal over meetkunde en rekenen.

Nieuw is de kindervoorstelling voor de onderbouw van Valentijn Producties uit Meppel. Deze voorstelling is te boeken via STT Produkties. Een stapelgekke voorstelling die nauw aansluit bij de waardes van het boek. Een aanrader, waar we dan ook heel trots op zijn!

Kleuteruniversiteit

Het programma van de Kleuteruniversiteit is het meest uitgebreide themalesprogramma. Het project richt zich op techniek, bouwen, construeren, doorzetten, samenwerken en probleemoplossend denken en bevat reken-, taal-, bouw-, beweeg- en techniek activiteiten en suggesties voor de hoeken.

Toonzetters

Geïnspireerd door het verhaal, de karakters en de illustraties kroop Toonzetters achter de piano en componeerde Sjoerds Stapellied. Een swingend lied met eindeloze mogelijkheden om muzikale bouwstenen te onderzoeken, te spelen, te stapelen, husselen en te bouwen.

Houd jij net als Toonzetters en wij ook van je handen uit de mouwen steken, inspirerende opdrachten, actief met de klas aan de slag gaan en nieuwe muzikale werkvormen uitproberen? Dan moet je zeker even kijken op de website van Toonzetters.

Juf Joyce Kuenen

Juf Joyce Kuenen heeft diverse lesjes rondom Sjoerd en de Stapelstad ontwikkeld voor basisscholen. Deze zijn gratis te downloaden op haar website. Zo kun je na het voorlezen samen met de kinderen het verhaal nog eens herbeleven door kinderen het na te laten vertellen. Ook heeft Juf Joyce letterblokjes, 20 plaatsbepalingen en kniphuisjes gemaakt. Ook zijn er aanvullende opdrachtjes en lesjes over bouwen op haar site te vinden.

Juf Janneke’s “meten en meetkunde” lessen

Juf Janneke heeft allerlei materialen gemaakt voor het thema “Ik word architect” bij ons prentenboek Sjoerd en de Stapelstad. Ze heeft daarbij het boek met rekenogen bekeken en dan met name vanuit de domeinen “meten en meetkunde”. Een belangrijk domein, maar vaak onderschat in het ontwikkelen van het rekenen bij jonge kinderen. Meetkunde heeft een aparte plek in het reken-wiskundeonderwijs. Het gaat met name om het voorstellingsvermogen en het kijken naar de ruimte om ons heen. Jonge kinderen verkennen die ruimte op een onderzoekende manier, bijvoorbeeld door te bouwen met blokken. Meer weten over dit thema? Je kunt de uitleg en al het materiaal gratis downloaden op de website van Juf Janneke.

The Reading Corner

The Reading Corner (De voorleeshoek) is een online platform voor kinderen van 0-10 jaar. De voorleesfilmpjes zijn een combinatie van verhaal met prenten en muziek. En natuurlijk vind je daar ook het verhaal van Sjoerd en de Stapelstad. De Voorleeshoek wil het voorlezen zo toegankelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken voor ouders en kinderen.

Kindervoorstelling Stapelgek (winnaar Gouden Giraffe) - Aanrader!!!

Stapelgek’ is een schoolvoorstelling voor kinderen vanaf 3 jaar gebaseerd op Sjoerd en de Stapelstad en is mooie toevoeging aan bijvoorbeeld het thema bouwen of wonen. De voorstelling werd in 2023 door een internationale kinderjury beloond met de Gouden Giraffe voor de beste poppenvoorstelling.

Er wordt volop gebouwd in de stad. De grote mensen willen meer en meer, voller en voller. Zelfs zo vol dat er voor kinderen geen ruimte meer is om buiten te spelen. Eén van die kinderen, Sjoerd, wil later architect worden. Maar voor het zover is verzint hij een stapelgek plan. De voorstelling is (bijna) zonder woorden, maar met veel (bouw)geluiden en grappige slapstick situaties. Met blokjes en stoere bouwers van hout voeren de spelers het spannende en gedurfde plan van Sjoerd uit. Een stapelgekke voorstelling over bouwen, doorzetten, volhouden en nooit opgeven.

Voorlezen door Poppekus

Het boek Sjoerd en de Stapelstad komt helemaal tot leven als Tineke Jonkman (Poppekus) het verhaal voorleest. Naast een paar openbare optredens is ze te boeken om voor te lezen op scholen. Ze neemt Sjoerd en de bouwers natuurlijk mee. 

Gratis deelmap

Speciaal voor juffen en meesters die met het thema “Bij mij thuis” aan de slag gaan hebben we een deelmap met allemaal gratis beeldmateriaal. Denk hierbij aan de mockups van het prentenboek, vrijstaande karakters, bouwdiploma’s, zoekplaten, kleurplaten, knutselplaten, korte animaties, een heuse speurtocht die je in de school kunt uitzetten en nog veel meer. 

Wil je toegang tot de deelmap, het bouwlab op school of meer informatie over de prijswinnende voorstelling? Vul dan onderstaand formulier in.

Deze website gebruikt cookies om de website ervaring te verbeteren!