Skip links

Veel gestelde vragen door lezertjes

Het woord “Groos” betekent “Trots”. In de Zaanstreek praten mensen best een beetje gek. Ze spreken “UI” als “EU” uit. Niet zo handig als je net begint met lezen. 🙂 Het lijkt soms wel alsof de mensen in de Zaanstreek hun zinnen zingen. Wist je dat er een lijst is met allemaal Zaanse zinnen en woorden van vroeger? Leuk om je pappa, mamma, opa, oma, juffen of meesters eens uit te laten spreken. Vast en zeker dat je het woord “Groos” ook tegenkomt!

Jazeker! Sjoerd Soeters is een wereldberoemde architect. Een architect is iemand die gebouwen bedenkt en tekent, maar dat wist je vast al. Sjoerd is heel goed in gebouwen bedenken. Zo goed zelfs dat hij zelfs een soort van baas was over de gebouwen in Zaandam. Alles wat bedacht werd moest eerst door hem goedgekeurd worden. Als hij het mooi vond, dan pas mochten de bouwers aan de slag. De echte Sjoerd kan net als in het boek heel goed tekenen. Hij is wel wat ouder dan de kleine Sjoerd uit te boek. De echte Sjoerd is namelijk opa.


Kan jij ook goed tekenen?

Dat is echt een hele goeie vraag. Heel vroeger schilderden de mensen in de Zaanstreek hun Zaanse huizen roodbruin. Maar als hout nat wordt, dan gaat het rotten. Een paar hele slimme Zaankanters deden daarom koper in de verf. Koper is een metaal dat na een tijdje groen wordt. Het beschermt het hout heel goed tegen water en zorgde dat de houten planken op de Zaanse huisjes veel minder snel kapot gingen. Omdat in alle andere kleuren geen koper zit besloten de mensen bijna alle huizen in de Zaanstreek groen te schilderen. Slim toch? En ook nog eens heel mooi!
 

Wat is jouw lievelingskleur?

 

De bouwers hebben geen namen. Dat is niet nodig omdat ze toch niet praten. En om ze nou allemaal ‘Groos’ te noemen is ook zo wat. De uitzondering is Klungel. Dat is de bouwer met de oranje pilon op zijn hoofd. Hij is dus niet heel slim, maar wel super lief en heel grappig. Heb jij al gezien welke onhandige stunts Klungel allemaal uithaalt in Sjoerd en de Stapelstad? Het is dus niet zo gek dat Sjoerd hem die naam heeft gegeven.

Vind jij het leuk om namen voor de bouwers te verzinnen?

Achter in het prentenboek staan alle bouwers naast elkaar. Schrijf de namen erbij. Maak er een foto van en stuur deze naar sjoerd@stapelstad.nl. We zijn heel benieuwd naar de namen die jij voor de bouwers verzonnen hebt.

 

Die meneer is een hele beroemde Amsterdamse zanger die in de Zaanstreek (Westzaan) woont. Hij heeft hele bekende liedjes geschreven en gezongen. Je pappa en mamma of opa en oma kennen hem vast! Het is Harry Slinger van de band Drukwerk. Hij heeft niet echt een rol in het boek, maar wij zijn zo fan van Harry en het is zo een vrolijke en lieve man dat we hem een plekje in het boek hebben gegeven.

Van wie ben jou nou echt fan?

 

Heel lang geleden was er een beroemde schilder in de Zaanstreek. Hij vertelde al zijn vrienden dat er voor een heel leven lang genoeg te schilderen was en dat er huizen in alle kleuren stonden. De schilder die Monet heette bleef 4 maanden in de Zaanstreek. Hij maakte maar liefst 25 schilderijen! Zo snel kan jij vast niet schilderen of wel? Een van die schilderijen is het blauwe huis (Hogendijk in Zaandam). Heel lang vroegen mensen zich of het huis wel echt blauw is geweest, of dat het Monet zijn fantasie was. Maar door stukjes verf van het huis te krabben kwamen ze erachter dat het huis echt blauw was.

Omdat Monet zo beroemd is geworden (een schilderij van hem kost meer dan een miljoen euro!) en de mensen hem echt heel goed vinden, plaatsten ze als grapje een blauw huisje op de echte Stapelstad. Dan kan niemand hem ooit vergeten.

Wie wil jij nooit vergeten?

Wist je trouwens dat er een echt schilderij van Monet in het Zaans Museum hangt? Hou je niet zo erg van schilderijen, dan kun je ook naar het Verkadepaviljoen. Dat is ook onderdeel van het Zaans Museum. Het draait daar allemaal om … koekjes en chocolade! 😉

 

Dat is een hele bijzondere auto! Het heet een Citroen Mehari. De echte Sjoerd heeft een knalgroene Mehari. Sjoerd is opa en zijn kleinkinderen willen graag mee rondjes rijden in zijn auto. De auto is precies hetzelfde als die van de kleine Sjoerd in het boek. Wist je dat er zelfs clubs zijn van mensen die allemaal zo’n auto hebben? Zo trots zijn ze op hun auto.

Waar ben jij nou supertrots op?

Het schrijven en tekenen van een prentenboek duurt best wel lang. Het idee voor Sjoerd ontstond ruim 12 jaar geleden. Lang he?! Dat is bijna of helemaal 2x zo oud als jij. Dat het zolang duurde kwam doordat schrijver Barry niet zoveel tijd had. Gelukkig had ie eindelijk vakantie en ging hij er eens goed voor zitten. Het verhaal stond toen binnen een dag op papier. Maar toen moesten de tekeningen nog gemaakt worden: daar is Mats wel een jaar mee bezig geweest. Niet zo gek, want hiervoor had Mats nog nooit een tekening gemaakt. De eerste pagina ging heel langzaam (wel twee maanden!), maar Mats gaf niet op. Want van proberen kun je leren en uiteindelijk ging het steeds sneller! Toen de tekeningen klaar waren moest de tekst nog iets nagekeken worden. En dat deden juf Monique, juf Linda en een hele slimme meneer die Roemer heet. Toen iedereen blij was ging het boek naar Marco. Marco is een drukker. Hij zorgde ervoor dat wat Mats op de computer heeft gemaakt op papier komt te staan. En daardoor kunnen jullie pappa’s en mamma’s, opa’s en oma’s, juffen en meesters het aan jullie voorlezen! 🙂
 

Kleurpotloden. Net als de echte Sjoerd wil en krijgt de kleine Sjoerd altijd kleurpotloden voor zijn verjaardag. Sjoerd tekent namelijk zo graag dat hij elk jaar nieuwe nodig heeft. Toen schrijver Barry de echte Sjoerd vragen ging stellen voor het boek was Sjoerd tussendoor ook aan het tekenen. Sjoerd is zo goed dat hij het bijna met zijn ogen dicht kan. Knap he?!

Wat kan jij met je ogen dicht?

Teken jij ook graag? Mail dan een aantal van je tekeningen naar sjoerd@stapelstad.nl. Sjoerd en Piet zijn namelijk heel benieuwd wat voor mooie tekeningen jij maakt. Hou je liever van alleen kleuren? Op onze website vind je ook diverse kleurplaten van Sjoerd.

In een kleine groen huisje, ergens in de Stapelstad. Kom anders een keer naar de echte stapelstad en laat ons weten in welk huisje jij denkt dat Sjoerd woont. Sjoerd heeft inmiddels wel een nieuw bed dat beter bij hem past. Hij slaapt nu samen met Piet in een stapelbed. Sjoerd slaapt beneden en Piet boven. Dan kunnen ze nog even kletsen voor het slapengaan. En voor Piet is dat toch wel even warmer dan buiten in een vogelhuisje.


Waarover klets jij met je huisdieren of knuffels?

Ow, echt wel. Het gebouw staat in het stadshart van Zaandam. Je kunt er zelfs slapen! De Stapelstad van Sjoerd is namelijk een hotel. Het gebouw is zo hoog dat je vanuit de Stapelstad de hele stad kunt zien. Je ziet dan precies waar je op de stoep kunt krijten of waar je rondjes kunt rijden zonder te botsen.

Wil je een keer naar de Stapelstad, zeg dan gewoon tegen je pappa en mamma dat je er leuk kunt shoppen. Ga dan ook even langs bij de Koffiezaak Hermitage. Daar hebben ze super lekkere chocolademelk!!!

In welk van de huisjes zou jij weleens een nachtje willen slapen?

 

De beste mensenvriend van Sjoerd is Hugo. In het boek zie je Hugo twee keer voorbij komen. Op een van de eerste pagina’s vind je Hugo op een foto aan de muur van Sjoerds kamer. Op de laatste pagina zijn Hugo en Sjoerd aan het stoepkrijten en fluiten. Dat fluiten deden de echte Sjoerd en Hugo ook ook toen ze klein waren. Inderdaad ja, Hugo bestaat ook in het echt! Zijn volledige naam is Professor Doctor Hugo Heymans en hij is een belangrijke meneer. Hij was namelijk de baas en kinderarts van het Emma Kinderziekenhuis. Daar heeft hij heel veel zieke kindjes beter gemaakt. De echte Sjoerd en Hugo doen nog steeds heel veel leuke dingen samen.

Wie is jouw beste mensenvriend?

Deze website gebruikt cookies om de website ervaring te verbeteren!